Om oss

Historik till Snapphanekören 75 år oktober 2013.

Hösten 1937 kallade Osbys nye apotekare Thure Alm, som varit studentsångare under sin studietid, intresserade manliga sångare till en första träff med avsikten att försöka bilda en manskör i Osby. Intresset blev mycket stort och övningarna började genast och redan den 8 december framträdde kören vid en mindre festlighet. Under hösten och vintern övade kören regelbundet och den goda kamratandan i kören grundlades.. Våren 1938 gav kören sin för första offentliga konsert med Thure Alm som dirigent och Sven Rodén som solist. Kören ackompanjerades på piano av Karin Lönnqvist. 1938 anses därför vara körens första verksamhetsår.

Under de oroliga åren under andra världskriget var det många av körmedlemmarna som kom att tjäna fosterlandet och var ute i s.k. beredskap, Apotekaren och körens ledare Thure Alm flyttade flyttade från orten och det var svårt att samla sångarna till övningar. Verksamheten låg därför nere.

När det blev fred dröjde det inte länge förrän Sven Rodén kallade sångarna till sammanträde och övningar. Nu fick kören sitt namn, Snapphanekören. Ny dirigent och ledare för kören blev Sven Rodén , som under lång tid skulle leda kören till framgång och många bejublade framträdanden. Framträdanden under de här åren var många och grunden lagd för den stora kyrkokonserten i Osby kyrka den 2 december 1951. Denna kyrkokonsert har under åren följts av flera. Som gästsolister har många berömda sångare medverkat

Mycket tidigt blev kören en viktig, kanske den viktigaste, programpunkten vid Valborgsmässofirandet nere på Prästängen. Under mer än 60 år i följd har kören framfört de traditionella vårsångerna i valborgsmässoeldens sken.

Carl Magnus Klason tog över dirigentskapet 1959 och dirigerade kören vid den stora vårkonserten på Medborgarhuset den 22 mars. Vårkonserter som allt sedan dess återkommit så gott som varje år. På senare tid i Församlingshemmet och tillsammans med Kyrkokör, Blåslaget, Konsertföreningen m.fl.

Carl Magnus har varit körens stora frontfigur genom åren. Entusiastisk och populär dirigent inte bara i Snapphanekören och Osby utan under många år också ledande inom Kristianstads läns Sångarförbund. Ett mått på hans enastående engagemang är ju att han i inte mindre 50 år i följd har dirigerat Snapphanarna vid majbålet på valborgsmässoaftonen och vid körens traditionella hyllning till våren från Sparbankens trappa på 1:a majs morgon varje år Carl Magnus Klason har för några år sedan överlåtit dirigentpinnen till Sten-Åke Paulsson men fyller numera mer än väl en plast bland 1:e basarna i kören. Carl Magnus är utnämnd till körens hedersdirigent och som sådan dirigerar han då och då kören vid särskilt högtidliga tillfällen.

Snapphanekören har under åren haft 15 – 20 framträdanden årligen. Flera som t.ex. Svenska flaggans dag numera Nationaldagen, Röda korsets julbasarer, Lantbruks och lanthushållsskolans kamratfester har under varit årligen återkommande.

Flera jubileumskonserter har ordnats under åren. 1988 året då kören firade sitt 50-årsjubileum erhöll Snapphanekören Osby kommuns kulturpris.

Vid 60 års jubileet var Kjell Lönnå jubileumsgäst och under hans ledning sjöng Snapphanekören förstärkta med Bjärnums och Örkeneds manskörer ett omfattande program inför en fullsatt kyrka.

De 70 åren firades med en jubileumskonsert söndagen den 26 oktober i Osby kyrka. Konsertens huvudattraktion var Sanna Nielsen, just då den kanske mest omtalade sångerskan i i vårt land. Hon var på mångas läppar efter 25 veckor som svensktoppsetta med sin Empty Room. Hon kommer hade en egen del i programmet och tillsammans med de jubilerande snapphanarna förstärkta med ett antal damer från Kyrkokören, att sjunga 4 melodier ur ”Människan och skapelsen”, som ibland också kallas för Dansbandsmässan. Kören kommer också att i en egen del framföra några typiska manskörssånger.

Sanna Nielsen ,Ingemar Nordström ,Bert Månsson och Snapphanekören med damer från kyrkokören framförde i oktober 2001 i Osby kyrka hela ” Människan och skapelsen”. Verket är uppbyggt som en kyrklig mässa med nyskrivna melodier och texter. Texterna har framlidne växjöbiskopen Jan Arvid Hellström som upphovsman och melodierna svarar Bert Månsson för. ”. Kyrkan var fylld till sista plats och den 700-hövdade publiken fullkomligt trollbands av Sannas klockrena sopran.

Året därpå framförde Sanna och Snapphanarna mässan i kyrkorna i Villands Vånga och Åhus.

Snapphanekörens medlemmar börjar bli till åren. De flesta av sångarna har passerat de 70 och flera är också några år över 80. De flesta har många år som sångare i kören, som t.ex. 2:e basen Assar Nyberg som har sjungit sin basstämma sedan i början 1940-talet vilket ju blir mer än 60 år. Kören har väldigt svårt med att rekrytera nya sångare och Snapphanekörens framtid står och faller med om de kan knyta till sig yngre sångare och kören ser gärna att sångintresserade män i medelåldern kommer och vill vara med. Utan nytillskott är det stor risk för att den traditionella manskörsången i Osby dör ut under de närmaste åren.

Per Ragnarsson, ordf Snapphanekören

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.